

Chleb wieloziarnisty jest uważany za zdrowszą alternatywę dla białego pieczywa, głównie ze względu na zawartość błonnika, zdrowych tłuszczy (omega-3), witamin (np. witamina B, witamina E) i minerałów (np. żelazo, magnez). Dzięki wyższej zawartość błonnika chleb wieloziarnisty daje większe uczucie sytości, co może pomagać kontrolować masę ciała. Niektóre ziarna, takie jak ziarna owsa, zawierają antyoksydanty, które wspomagają ochronę organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Podajemy przepis na zdrowy i smaczny chrupki chleb wieloziarnisty, który jest łatwy do przechowywania i sprawdza się jako dodatek zbożowy do wielu posiłków.
Podajemy przepis na zdrowy i smaczny chrupki chleb wieloziarnisty, który jest łatwy do przechowywania i sprawdza się jako dodatek zbożowy do wielu posiłków.
CHLEBEK WIELOZIARNISTY, CHRUPKI – 500 g (1 BLACHA)
SKŁADNIKI:
- orzechy włoskie – 30 g
- słonecznik, nasiona – 20 g
- dynia, pestki – 20 g
- sezam, nasiona – 10 g (2 łyżeczki)
- płatki owsiane – 80 g
- mąka orkiszowa pełnoziarnista – 60 g
- olej rzepakowy – 30 g
- woda – 250 ml (1 szklanka)
- sól – 4 g
PRZEPIS:
- W naczyniu do miksowania wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut do napęcznienia.
- Rozgrzać piekarnik do 170 °C.
- Na blachę rozsmarować masę na grubość 3 mm i wstawić do piekarnika na 60 minut z termoobiegiem.
- Po wyjęciu pokroić na paski i pozostawić do wyschnięcia.
- Podczas pieczenia uchylić piekarnik 3 razy na 5 minut, aby odparowała woda, a chlebek był chrupiący.