Napar z ciepłej herbaty to dobry sposób na jesienne rozgrzanie oraz wyciszenie organizmu. Uspokajamy emocje i odpoczywamy. Ciepły napar działa relaksująco również na nasze jelita. Kojarzy nam się z zapachem cynamonu i przypraw korzennych oraz ciepłym otoczeniem. Może być podawany ze świeżymi, suszonymi i mrożonymi owocami.
Cynamon, goździki oraz imbir działają rozgrzewająco, toteż nie powinny zbyt często dodawać ich osoby chore na zapalenie śluzówki żołądka czy jelit oraz osoby z chorobami tarczycy.
Miód jest doskonałym słodzikiem — tylko pamiętajmy, dodajemy go po przestudzeniu naparu, aby nie stracił właściwości immunoprotekcyjnych, jakie są zawarte we flawonoidach i przeciwutleniaczach.

Więcej o miodzie przeczytasz tutaj: „Miód — zdrowie z natury”

Oto jedna z wielu propozycji herbaty jesiennej:

Skład:
1. Napar z czarnej herbaty – 250 ml
2. Dowolny owoc (jabłko, gruszka, pomarańcza)
3. Goździki – 5 szt.
4. Cynamon – 1 laska (można użyć kilkakrotnie)
5. Miód – 1 łyżeczka

zk logo Umów wizytę