Jesień to czas, kiedy na straganach można znaleźć wiele sezonowych warzyw, w tym popularną dynię. Oprócz swojego charakterystycznego kształtu i oryginalnego smaku dynia jest również wartościowym składnikiem wielu potraw — zawiera mnóstwo witaminy A, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne — zawiera witaminę C i E oraz foliany ). Dzięki wysokiej zawartości błonnika dynia może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, utrzymaniu zdrowia układu trawiennego i zmniejszeniu ryzyka chorób jelitowych.  Do swojej jesiennej diety warto włączyć również pestki dyni, ponieważ zawierają magnez, cynk, potas.
A oto moja propozycja na jesienny obiad z dynią w roli głównej!

Makaron z dyniowym pesto

Składniki:

10 g – ząbki czosnku
250 g – dynia
4 g – gałka muszkatołowa, mielona
1 g – imbir, mielony
1 g – kminek,  suszony
200 g – makaron orkiszowy
100 g – nasiona słonecznika, łuskane
40 ml – oliwa z oliwek
1 g – pieprz czarny
42 g – pomidory suszone na słońcu
16 g – ser parmezan, tarty
1 g – sól biała jodowana

 

Czas przygotowania: ok 40  minut
Ilość porcji: 4

Sposób przygotowania:

  • Dynię obierz, umyj i upiecz  w piekarniku.
  • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  • Do blednera włóż upieczoną dynię, obrane ząbki czosnku, ziarenka słonecznika i pozostałe składniki.
  • Zblenduj na gładką masę.
  • Gdyby pesto było za gęste, dodaj więcej oliwy.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Zachowaj około 3/4 szklanki wody z gotowanego  makaronu.
  • Odcedzony gorący makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj dyniowe pesto i nieco wody z gotowania makronu, dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj po wymieszaniu, posypane serem, udekorowane ziołami.
zk logo Umów wizytę