

Jesień to czas, kiedy na straganach można znaleźć wiele sezonowych warzyw, w tym popularną dynię. Oprócz swojego charakterystycznego kształtu i oryginalnego smaku dynia jest również wartościowym składnikiem wielu potraw — zawiera mnóstwo witaminy A, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne — zawiera witaminę C i E oraz foliany ). Dzięki wysokiej zawartości błonnika dynia może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, utrzymaniu zdrowia układu trawiennego i zmniejszeniu ryzyka chorób jelitowych. Do swojej jesiennej diety warto włączyć również pestki dyni, ponieważ zawierają magnez, cynk, potas.
A oto moja propozycja na jesienny obiad z dynią w roli głównej!
A oto moja propozycja na jesienny obiad z dynią w roli głównej!
Makaron z dyniowym pesto
Składniki:
10 g – ząbki czosnku
250 g – dynia
4 g – gałka muszkatołowa, mielona
1 g – imbir, mielony
1 g – kminek, suszony
200 g – makaron orkiszowy
100 g – nasiona słonecznika, łuskane
40 ml – oliwa z oliwek
1 g – pieprz czarny
42 g – pomidory suszone na słońcu
16 g – ser parmezan, tarty
1 g – sól biała jodowana
Czas przygotowania: ok 40 minut
Ilość porcji: 4
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, umyj i upiecz w piekarniku.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Do blednera włóż upieczoną dynię, obrane ząbki czosnku, ziarenka słonecznika i pozostałe składniki.
- Zblenduj na gładką masę.
- Gdyby pesto było za gęste, dodaj więcej oliwy.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Zachowaj około 3/4 szklanki wody z gotowanego makaronu.
- Odcedzony gorący makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj dyniowe pesto i nieco wody z gotowania makronu, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj po wymieszaniu, posypane serem, udekorowane ziołami.